Ana içeriğe atla

İslam Bilim VE Teknoloji Tarihi Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

 İstanbul’da Gülhane Parkı’nın içindeki yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi, Osmanlı Dönemi’nde, padişahın atlarının bulunduğu ahır idi.

İstanbul’da Gülhane Parkı’nın içindeki yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi, Osmanlı Dönemi’nde, padişahın atlarının bulunduğu ahır idi . İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından 2008 yılında açılan müze, toplam 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve koleksiyonuyla ziyaretçilerini bekliyor.





Bu yerküre Abbasi Halifesi el-Me'mun'un  9.yüzyılın ilk çeyreğinde yaptırdığı haritayı taşıyor. Bu yerküre Müzenin bahçesinde bulunuyor.













Elli yılı aşkın süredir yaptığı çalışmalarla tanınan kurucusu Prof. Dr. Fuat Sezgin, orijinal kaynaklarda yaptığı araştırmalarıyla bilim ve medeniyet tarihindeki gelişmelerin kopuk olmadığı, aksine bütünlük oluşturduğu görüşünü taşır. Bilimsel eserlerin estetik ve öğreticiliği, bıraktığı izlenim ve kazandırdığı bilgiyle özel bir etkileyici gücü olmakla birlikte, geçmişteki İslam dünyasının bilimler tarihindeki süreci de belgeleriyle ortaya konmuştur.

Müze her gün 09.00 - 18.00 saatlerinde ziyarete açık. 













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Haldun Taner Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

 1901 yılında yapılan ve 2.dereceden tarihi eser olan bu iki katlı ev, 2018 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline getirildi. 122 yıllık bu tarihi evde Haldun Taner'in kişisel eşyaları ve eserleri sergilenmektedir. Müze pazar ve pazartesi günleri hariç her gün 10.00 - 18.00 saatlerinde ziyaret edilebilir.   Haldun Taner'in Çalışma masası.   Haldun Taner'in kişisel eşyaları.

Hababam Sınıfı Müzesi Ziyaretçilerini Bekliyor

 1975 nisan ayında gösterime giren ve Yeşilçam'ın başarılı yapımlarından biri olan Hababam Sınıfı Müzesi Üsküdar'da Adile Sultan kasrı içerisinde bulunuyor. 1853 yılında Sultan Abdülaziz tarafından kız kardeşi Adile Sultan için yaptırılan ve İçerisinde Hababam Sınıfı'nın yer aldığı Adile Sultan Kasrı, İstanbul Üsküdar'da, Validebağ Korusu içinde bulunmaktadır. Sadece bir sınıfın açık olduğu müze her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir

532 Yıllık Galata Mevlihanesi ziyaretçilerini bekliyor

1491 yılında İskender Paşa tarafından yaptırılan ve şehrin  ilk mevlevihanes olan Galata Mevlevihanesi'nin ilk şeyhi Semâî Mehmed idi. 16.yy sonları,17.yy başlarında Halvetilik tarikatına bağlı bir derslik olarak kullanıldı. Çeşitli onarım ve ekleme çalışmalarının sonucunda bir külliye hâline geldi. 25 Ekim 1925'te çıkarılan tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasına dair kanun çerçevesinde faaliyetlerine son verildi. Bu dönemden sonra mevlevihanenin ana yapısı ilkokul olarak kullanıldı. Bir süre sonra  müzeye dönüştürüldü.27 Aralık 1975 tarihinde  Divan Edebiyatı Müzesi adıyla ziyarete açıldı.  Dönem dönem restorasyon çalışmaları yapıldı. son restorasyon işleminden sonra , 21 Kasım 2011'de adı değiştirilerek  Galata Mevlevihanesi Müzesi oldu. Günümüzde mevlevihane içerisinde  semahane ve derviş odalarını kapsayan ana yapı, Kütüphane, Sebili ve Türbesi, Şeyh Galib Türbesi, Hasan Ağa Çeşmesi, sarnıç, hâmûşân, Adile Sultan Şadırvanı ve çamaşırhane bulunmaktadır. Müze pazartesi